Migrationsverket bör låta Laziz Sharifov stanna i Sverige!

I snart sex år så har Laziz med familj bott i Sverige. Laziz har under denna tiden gjort sitt för att bli en bra och god del av det svenska samhället. Laziz har ägnat sig åt idrott och har i detta rönt stora framgångar med ett SM-guld i diplomboxning, ett SM-silver i seniorboxning samt fått ett rekommendationsbrev från landslagscoach Santiago Nieva, som även säger att han räknar med Laziz i framtida landslagsuppdrag.

Laziz har fullföljt sin grundskolegång och kommit in på gymnasiet där han nu hade ett knappt halvår kvar tills studenten. Laziz beskrivs som trevlig och lugn. Ödmjuk, och som en god kamrat. Han sköter sig som en god medborgare ska göra. Kort och gott en lite mer än vanlig ung svensk man. En ung man att vara stolt över, en förebild för andra unga.

Laziz är uzbek men kommer från Kazakstan i centralasien. Det är ett land som styrs av korruption och totalitär makt. Uzbeker i Kazakstan är i stor minoritet, ca 2%, och behandlas oerhört hänsynslöst och grymt. Trakasserier, våldtäkter, misshandel och mord är vanligt och få statsanställda bryr sig om uzbekens rättigheter. Laziz riskerar mycket när han åker tillbaka till Kazakstan. Enligt regeringen i Kazakstan ses han som en förrädare och riskerar fängelse och bestraffning för att han har varit så länge i Sverige.

Sverige är ett land som säger sig värna om mänskliga rättigheter och att inte utsätta någon för risken att bli skadad eller dödad vid utvisning. Ett fall som är ett bra exempel på det är en man med albanskt ursprung, 38 år, som gjorde sig skyldig till flera fall av stöld och fick avtjäna ett straff på 10 månader i fängelse med utvisning efter straff. Han fick stanna pga han hade fått ett s.k instegsjobb från arbetsförmedlingen. Alltså ett jobb som skattebetalarna betalar… Om en man som han kan få en chans, så borde en ung man som Laziz, med de goda framtidsutsikter han har, få stanna.

Jag har under de senaste 5 dagarna samlat på mig information om Laziz samt bevittnat hur vänner och boxningskollegor, lärare, främlingar, kändisar, okända och politiker har gått samman för att hjälpa Laziz. Inte en enda gång har jag hört ett ont ord om honom bara det motsatta. På dessa dagarna har tusentals människor varit inne på min blogg och läst om Laziz. Inlägget har delats tusentals gånger på facebook och ett hundratal på twitter som jag kan se. Hur många som har engagerat sig utanför mina mätinstrument kan jag bara spekulera i. Kontentan är att människor i Sverige är bestörta, förtvivlade, ledsna och upprörda över att denna fina SVENSKA kille med familj ska utvisas.

Vi har haft kontakt, jag och Laziz, och han berättade oroat följande för mig.

”Linus jag kom ihåg några saker från mitt hemland. mer än halv år sen hade min brors klasskamrat och ganska nära väl blivit mördad av några killar när han var i skolan och spelade fotboll ute på fotbollsplan. Han blev skjuten av några killar och dog. Och han hade en bror som var min klasskamrat och var min bästis där. Så att jag kände jätte killen som dog. Och blev ganska ledsen när jag hörde att detta hände honom. Men inte så länge sen har jag hört att min granne, killen som jag lekte med från och med när jag var liten och han var bara 17 år och hans farsa blev mördade. När jag hörde detta blev jag verkligen chokad och orolig för min familj och vad som skulle hända med de om vi var där. Jag vet inte om det är bra information men jag kände för att skriva till dig. du hade sagt att om det var något jag ville skriva till dig så är det bara att göra det.”

Jag har med nya ögon sett på ett Sverige som behöver mer än ny teknik och de senaste apparna. Vi behöver goda förebilder som kan engagera andra att bli mer än vad de har varit. Som lär andra att vi kan, om vi bara vill. Laziz är en sådan person! Han inspirerar med sin ödmjukhet och sporrar med sin dedikation till sin idrott och till skola samt vänner. De senaste dagarna så har hans vänner slitit oerhört mycket för att hjälpa honom att stanna. Många andra engagerar sig stort, det är pga denna trofasta kärna som är hans vänner, lärare och tränare, som med vilja och desperation sprider budskapet om Laziz Sharifov. Om jag aldrig hade hört talats om honom innan idag så säger det mer om honom än vad tusen ord någonsin kan.

Min oro för den här killen som jag lärt känna via internet är stor. Jag känner att detta är en människa vi inte vill förlora, för det skulle vara en skam för Sverige och för oss svenskar. I lördags när vi pratade över nätet så frågar denna fina kille, som nu sitter inlåst i ett deporteringsläger som är som ett fängelse, som står på branten att skickas till ett land där de bestraffar människor som har flytt med fängelse och värre saker, mig hur jag mår!? Mitt i allt detta så visar han oro för mig och för min hälsa!? Ju mer jag ser, hör, pratar och ser av denna kille så ser jag att Sverige behöver Laziz. Vi behöver hans sort. Ärliga, snälla, ödmjuka, hårt arbetande och trevliga människor. De lyfter vårat land och gör det till ett bättre ställe att leva. Ett ställe där en man eller kvinna kan gå ner för gatan och känna tillit till sina medmänniskor. Ok, det kanske aldrig blir helt perfekt. Men med människor som Laziz Sharifov kommer vi steget närmare.

Linus Gustafsson
Pappa
Aktiv boxare 
Medmänniska
Svensk

Artiklar ang Laziz  

Aftonbladet
Sundsvalls Tidnings
Fightermag.se
Namninsamling.se

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: