Info om amatörboxning

Vad är amatörboxning?

Amatörboxning är en typ av boxning där man sedan 1980-talet, till motsats från professionell boxning, bland annat använder huvudskydd.

Amatörboxning ingår sedan 1904 i Olympiska sommarspelen, och sedan 1974 anordnas världsmästerskap i amatörboxning. Europamästerskap i amatörboxning anordnas sedan 1925.

Olympisk damtävling hålls från 2012. Begreppet amatörboxning är numera vilseledande, eftersom en amatörboxare som vill nå toppen tränar professionellt, och många amatörboxare numera försörjer sig ekonomiskt på sin gren. Istället kommer begreppet från tidigare förhållanden, då man fram till 1980-talets slut var mycket striktare på att skilja amatörer och proffs.

Kuba är ett exempel på ett land som sedan 1970-talet haft stora framgångar inom amatörboxning.

En amatörboxare startar oftast från unga år som diplomboxare. Diplomboxning är en tävlingsform i boxning där boxarna tävlar i uppvisande av teknisk förmåga. En diplomboxningsmatch får aldrig, som i de övriga tävlingsformerna, avgöras med hjälp av slagkraft eller genom att en motståndare pressas till passivitet.

I diplomboxning indelas boxarna i ålders- och viktklasser. Matcher boxas om tre ronder med varierande rondtid från en till två minuter beroende på boxarnas ålder. Boxarna bedöms av tre poängdomare som vardera ger ett till fem poäng per rond för bedömningskriterierna: (1) Slag, kontringar och finter, (2) Gardering och undanglidning samt (3) Balans och fotarbete.

Då en boxare får tre poäng i genomsnitt av varje domare i varje rond, totalt 27 poäng, har boxaren uppnått gränsen för diplom och anses därmed ha godkända grundläggande tekniska färdigheter i boxning.

Regler

I amatörboxning är målet att försvara sig själv och att samla poäng genom att träffa motståndaren med godkända slag. Träffar mot huvud och överkropp ger poäng.

Ringdomarens uppgift är att övervaka att boxarna inte bryter mot reglerna. Slag under midjan är förbjudna, liksom fasthållning. Då boxarna håller fast varandra så skiljer domaren dem åt (att hänga på motståndaren upprepade gånger leder till poängförlust och till sist till diskvalificering).

Domarens främsta uppgift är att garantera boxarnas säkerhet.

Sedan årsskiftet 2013-14 så antog amatörboxningen ”10 Point Must” systemet. Detta innebär att amatörboxare går efter samma bedömning som proffsen gör.  Systemet utgår från sju stycken bedömningskriterier:

1. Rena träffar

2. Anfall

3. Vilja att vinna

4. Föra matchen

5. Teknik

6. Taktik

7. Försvar

En ändring som har införts är även att A-klass boxare kan boxas utan huvudskydd vid mästerskap samt större turneringar. Samt att från säsongen 2017 så boxas även damer 3 x 3 minuter.

Viktklasser

Herr

 • Lätt flugvikt herrar (49 kg)
 • Flugvikt herrar (52 kg)
 • Bantamvikt herrar (56 kg)
 • Lättvikt herrar (60 kg)
 • Lätt weltervikt herrar (64 kg)
 • Weltervikt herrar (69 kg)
 • Mellanvikt herrar (75 kg)
 • Lätt tungvikt herrar (81 kg)
 • Tungvikt herrar (91 kg)
 • Supertungvikt herrar (+91 kg)

Dam

 • Flugvikt damer (51 kg)
 • Lättvikt damer (60 kg)
 • Mellanvikt damer (75 kg)
 • Tungvikt damer (81+ kg)

Amatörer vs Proffs

I amatörboxning använder utövarna huvudskydd och linne, medan proffsboxarna tävlar med bart huvud och bar överkropp. Amatörboxare använder även mjukare handskar.

I amatörboxning består matcherna max av tre ronder på antingen två eller tre minuter, medan proffsboxningsmatcher vanligen är sex, åtta eller tolv ronder långa. Inom proffsboxningen tillåter ringdomaren hårdare tag än inom amatörboxningen och han väntar oftast längre med att bryta en ojämn match.

Proffsboxning är en verksamhet där syftet är vinstdrivande. Till skillnad från amatörboxning där utövarna inte får mottaga någon betalning för att gå matcher. Men utövare på elitnivå har oftast sponsorer vilket gör att de kan fokusera på sin idrott på ett sätt som krävs i internationell konkurrens.

Om ni vill läsa det fullständiga reglementet för amatörboxning från det styrande organet AIBA så kan ni klicka här! 

Annons

One Response to Info om amatörboxning

 1. […] Matcherna är uppdelade i ronder om tre minuter vardera, med en minuts vila emellan. Inom amatörboxningen är skydden viktiga, de tävlande måste bära huvudskydd. Amatörboxning är det vi kan ta del av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: