Laziz Sharifov -Idrottstalangen som utvisas efter 6 år i Sverige-

Igår så kom Laziz inte till skolan. När hans lärare ringer upp för att kolla vart han är så får han till svar att Laziz sitter i en polisbil på väg till en deporteringsanläggning i Flen.

Laziz har under sin tid i Sverige hunnit med oerhört mycket. Han har lärt sig svenska, fått många nya vänner, blivit en duktig kamrat och student på Haninge boxningsakademi, tagit SM-guld i diplomboxning. Ja han är en begåvning och en trevlig kille som gör sin del för att vara en tillgång för Sverige och för att ha ett bra liv. Ett liv fritt från trakasserier, från våld och felbehandlingar. Det är verkligheten i Kazakstan för de som tillhör minoriteten Uzbeker.

Jag pratar med Vido Ratkovic’, Laziz tränare, som är helt förstörd över detta som har skett. ”Jag vet inte vad jag ska göra, jag är helt tom på ideér.” Säger han när jag når honom på telefon tidigare idag. Vi pratar en liten stund och jag förstår vilket bra band de har, tränare och elev. Ännu ett bevis på hur omtyckt Laziz är i sin omgivning.  Vido skriver följande på boxningsförbundets facebooksida.

Han är världens snällaste och trevligaste grabb…
Han är älskad och respekterad av alla som har lärt känna honom…
Han är en av Sveriges mest lovande boxare…

Men…

Han får inte fortsätta sin utbildning i Sverige.
Han får inte fortsätta utvecklas i sin sport i Sverige
Han kommer inte att få boxas en landskamp för Sverige.
Han får inte längre umgås med sina kamrater i Sverige.
För nu kommer han att tvingas lämna landet efter 6-års vistelse i Sverige.

Faaan, vad livet kan vara orättvist…

Kort därefter pratar jag med en kontaktperson på polisen som är involverad i Laziz fall och den personen verkar också väldigt bedrövad över Laziz öde. Mitt samtal med polisen går ut på att ta reda på om det finns någonting som jag eller andra kan göra för att hjälpa Laziz i hans nuvarande situation. Varför han sitter där, får jag reda på, är för att utvisningsbeslutet är taget och att han kommer att skickas iväg. Det som skulle hjälpa honom är t.ex om han skulle få ett jobb i Sverige. Vissa andra har klarat sig ifrån utvisning genom s.k instegsjobb via arbetsförmedlingen eller genom att de fått arbete på vanlig väg.

För en liten stund sedan pratar jag med Laziz som nu är i Flen. Han mår under omständigheterna bra men lägret är inte bra. ”Jag mår bra men det känns som att man är som i fängelse eftersom man inte får gå ut och så, det finns en liten gård att gå ut på för att ta frisk luft men annars får man inte gå ut ifrån det här stället.”

Igår när Laziz var på polisstationen för att träffa polis och handläggare så frågade de om han ville åka till Kazakstan om han fick en biljett nu. Han svarade att han hellre väntar. Då bad de honom följa med till ett annat rum där de berättade att han skulle avresa omgående till lägret i Flen. Jag frågade om de lurat honom. ”Ja, de lurade mig.”

Det som har varit positivt för Laziz är det stora stöd han har fått från vänner och lärare. De har ringt och sagt att de stöttar honom samt att de arbetar för att hjälpa honom, de har startat stödgrupper på facebook. Någonting som har visat sig hjälpa i tidigare fall.
Laziz låter trött, hans lite fina stockholmsdialekt är raspig och jag märker att oron tär på honom. Varför? frågar jag mig själv, ska en sådan fin kille som Laziz Sharifov behöva lämna när värre folk får stanna?

Laziz är en duktig elev, han har en enorm idrottstalang vilket har gett honom uppmärksamhet från landslagscoachen Santiago Nieva som ser Laziz som en framtidsman och en person han vill satsa på. Detta har Santiago också skrivit under på papper som har skickats till migrationsverket. Så varför ska en människa som är anpassad till det svenska sättet att leva och som arbetar hårt för att bli en framstående del av samhället straffas? Det är ju sådana människor samhällen bygger på.

Vad kan vi göra? Vad kan ni göra?

Följande:

 • Dela denna historien till så många som möjligt och få dem att dela vidare.
 • Sök upp kontakter i era nätverk som arbetar inom media och få dem att ta upp frågan eller dela vidare.
 • Är ni själva kända profiler i Sverige, så lyft frågan på era sociala forum. DET gör enorm skillnad!
 • Dela på nyhetssidor och statliga sidor.
 • Gå med i protestlistor och facebookgrupper. (Facebook är ett starkt åsiktsverktyg)
 • Skriv på namninsamlingar
 • Är ni företagsledare/arbetsledare som behöver arbetskraft, ta chansen och rädda en familjs liv. Anställ.
 • Är ni idrottsledare eller med i idrottsförbund ta och höj era röster så att denna begåvning stannar i Sverige. (idrotten är stark i Sverige, med en stark röst, er röst kan göra skillnad)
 • Prata och engagera era nära och era kollegor. Få alla möjliga att ställa upp, även de som inte har facebook.

Kan vi uppfylla en eller fler punkter på listan så har vi chansen att rädda en familj!

Avslutningsvis så vill jag visa en video från SM-finalen i boxning 2013 mellan Laziz och Clarence Goyeram. Laziz förlorar med siffrorna 11-15 men lyssna på kommentatorerna, en av dem landslagscoach Santiago Nieva, och hur de pratar om boxaren och människan, Laziz Sharifov.

Annons

11 Responses to Laziz Sharifov -Idrottstalangen som utvisas efter 6 år i Sverige-

 1. […] Laziz Sharifov idrottstalangen som utvisas efter 6 år i Sverige […]

 2. […] Laziz Sharifov idrottstalangen som utvisas efter 6 år i Sverige […]

 3. […] Laziz Sharifov idrottstalangen som utvisas efter 6 år i Sverige […]

 4. […] Laziz Sharifov idrottstalangen som utvisas efter 6 år i Sverige […]

 5. […] Laziz Sharifov idrottstalangen som utvisas efter 6 år i Sverige […]

 6. […] Laziz Sharifov idrottstalangen som utvisas efter 6 år i Sverige […]

 7. […] Laziz Sharifov idrottstalangen som utvisas efter 6 år i Sverige […]

 8. […] Laziz Sharifov idrottstalangen som utvisas efter 6 år i Sverige […]

 9. […] Laziz Sharifov idrottstalangen som utvisas efter 6 år i Sverige […]

 10. […] om ni inte gjort det som ni hittar HÄR och läsa samt sprida Laziz historia, länk till det HÄR. Imorgon kommer jag och några till från min klass stå i Haninge centrum för att få fler folk […]

 11. […] Läs berättelsen om Laziz HÄR och var med och skriv på namninsamlingen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: