Att försvara ett förlegat synsätt.

I samband med matchen mellan Floyd Mayweather och Conor Mcgregor så har det uppstått en sidodebatt i det svenska boxningssamhället angående ringflickors varande eller icke varande. Det verkar finnas tre läger i denna debatt.

  1. De som vill att ringflickorna ska vara kvar då ”det alltid varit så”.
  2. De som tycker att man inte ska säga något nu när sporten boxning äntligen fått uppmärksamhet i media.
  3. De som tycker att det representerar en förlegad kvinnosyn och att det är ett sexistisk inslag i kampen.

Personligen så står jag med kategori tre (3) som tycker att detta representerar en ytterst förlegad ”gubbsyn” på hur en kvinna ska synas i samband med idrott. Vi har i vår idrott oerhört många kvinnor som kämpar för att nå toppen och det är viktigt att de har exakt samma förutsättningar som männen har i boxningen. För vem skulle komma på tanken att marknadsföra en man ”sexigt” för att sälja biljetter till en match? Vem skulle tycka att det var ok att inför en match trycka upp affischer med det manliga huvudnumret iklädd endast ett par boxningshandskar a´la Paolo Roberto från 90-talet? (vilket också var speciellt att se). Frida Wallberg uttrycker sig så här om detta sätt att marknadsföras inför en match.

”På många sätt såg han (Mogens Palle) oss som vackra smycken att visa upp för publiken före herrmatcherna. Min proffsdebut promotades med affischer där jag stod bakom min stallkompis Alexandra Matheus och höll för hennes nakna bröst med mina boxhandskar. Jag avskydde det. Jag hade sådan ångest över de där bilderna.”

Vad är sexism? 

Grunden till sexism ligger i den ideologiska eller religiösa föreställningen att naturgivna skillnader mellan könen ger dem skilda uppgifter i samhället. Förespråkare av termen sexism menar att detta i praktiken alltid leder till att ett kön underordnas, medan det andra får en förtur till maktpositioner och bättre levnadsförhållanden.

På grund av den patriarkala strukturen hos traditionella samhällen, och därav resulterande maktförhållanden, betecknade sexism ursprungligen endast diskriminering av kvinnor med samtidigt gynnande av det manliga könet. Under de senaste åren har dock diskriminering av båda könen på grund av deras könsroller, det vill säga kulturellt betingade stereotyper om kvinnlighet och manlighet, trätt allt starkare i fokus.

Vi, alltså vi som utövar och verkar inom sporten boxning, har ett ansvar mot alla våra utövare att se till att fair play utövas i alla aspekter av vår sport. Detta gäller från utövaren till personal, funktionärer, tränare och åskådare. Vi som boxningskultur har ett ansvar (och skyldighet?) att dela ut en rak höger till alla som försöker dra oss baklänges för att tvinga på oss ett synsätt som inte borde finnas. Att kvinnan är ett smycke för männen att kasta våra blickar på. Att kvinnan ska locka oss att se på boxning för att de har vackra ansikten och snygga kroppar istället för vackra kombinationer och snyggt fotarbete. Visst, en utövare kan vara vacker också, det är givet, men som i alla idrotter så tar det baksätet när idrotten utövas. För de flesta.

Jag förstår att man vill att sporten ska växa och bli större. Jag kan förstå att man känner en känsla av lycka när sporten tar förstaplats medialt istället för fotboll och ishockey. Jag kan inte förstå dock hur man kan motsätta sig en utveckling som får fler utövare i sporten att känna sig trygga, accepterade och välkomna samt får fler utövare att ansluta sig till sporten boxning.

Stå upp för alla boxare och förstå att det är inte så enkelt att tävla mot mer än bara en motståndare!

//Linus

Ps. Förlåt till Frida Wallberg och Paolo Roberto för att de används som symboler för att bevisa en ståndpunkt. Ds.

Källor: Aftonbladet. Nationalencyklopedins uppslagsverk om definitionen av ordet sexism. 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: