Intervju med SBF:s styrelsemedlem Evelina Andersson.

Kom i kontakt med Evelina Andersson som, förutom att vara en duktig boxare (sm-silver 2016), även är med i sittande styrelse i Svenska boxningsförbundet. Fick chansen att ställa lite frågor till henne om den senaste tidens aktivitet och uttalanden från förbundet.

Du sitter med i styrelsen för Svenska Boxningsförbundet. Kan du ge en kort beskrivning av hur styrelsen funktion är tänkt att vara och vad din roll är inom styrelsen?

Styrelsens ska ju både utveckla boxningen som idrott i Sverige samt arbeta för att vi ska synas utomlands på mästerskap och liknande. Styrelsen är ju också det organ som arbetar mot AIBA och Kamsportsdelegationen. Styrelsen består av olika kommittéer som arbetar utifrån olika riktlinjer, jag sitter i marknad och tävlingskommittén. Som idrottare och person brinner jag för att arbeta med likabehandling och värdegrundsfrågor. Jag tycker det är viktigt att både män och kvinnor kan och vågar ta plats i boxningsvärlden, men då måste klimatet även tillåta det.

Nyligen så avgick Majid Jelili från en av sina positioner inom förbundet. Detta till viss del av hanteringen runt Santiago Nievas uppsägning som rikstränare. Hur bedömer du förlusten av dessa två för svensk boxning?

Att vi nu har tappat både Santiago och Majid ser jag som stora avbräck i verksamheten, de båda sitter inne med så stor kompetens så enligt min uppfattning blir det nästintill omöjligt att fylla tomrummet som nu uppstått.

Santiago Nieva fick gå utan att en ersättare fanns på plats för att fortsätta arbetet som rikstränare. Var det ett medvetet val av styrelsen?

Med tanke på hur diskussionen fortlöpte i styrelserummet då denna fråga togs upp så måste jag tyvärr svara,  JA, styrelsen var väl medveten om att det inte fanns någon ersättare som kunde ta vid Santiagos arbete om man röstade för att inte förlänga hans tjänst. Frågan var tvådelad, vi (styrelsen) önskade att utvärdera och se över hur man kan effektivisera en rikstränares arbete. I min mening görs detta bäst i samråd med de som har störst insyn i vad en rikstränare exakt gör och vad som är mest tidskrävande. Även om jag kan läsa i en arbetsbeskrivning vad en rikstränare ska arbeta med så kan det vara svårt att avgöra vad som är tidskrävande, just därför hade jag gärna sett att vi hade arbetat tillsammans med Santiago för att utveckla tjänsten och förbundet.

Ordförande Tommy Lindström uttalade sig nyligen om planer för en form av ”tankesmedja” inom svensk boxning. Är detta någonting som styrelsen arbetat länge på att ta fram?

Då jag läste artikeln blev nog jag lika förvånad som alla andra, detta är något som jag varken läst eller samtalat med någon i styrelsen om. VU arbetar med ett förslag på hur förbundet kan utvecklas, så kanske är detta Tommys personliga syn på utveckling..att se bakåt.. jag vet faktiskt inte. En tankesmedja i sig, för att höra rösterna ute i rörelsen, behöver ju inte vara fel, men då ska deltagarna ha en klar förankring i dagens verksamhet, det ska vara personer som står för idrottens värderingar, så att namnge personer  innan man har beslutat om urvalskriterier känns konstigt.

Vad är dina tankar om hans uttalanden?

Angående Tommys uttalande så har jag egentligen ingenting att säga, hans ord för stå för honom men en viktig aspekt av det hela är att i styrelserummet så är jag faktiskt folkvald, vad jag personligen tycker behöver inte vara det som styr, rörelsen har sagt sitt på årsmötet och även via vissa skrivelser. Detta och samtal med föreningar, ledare och aktiva är det som ska styra hur jag agerar som ledamot.

Kan du beskriva hur du upplever att informationen mot Sveriges boxningsklubbar fungerar idag när det är stora, och små, händelser inom förbundet?

Jag tycker nog att i de flesta fall så får distrikt och klubbar den information som de behöver, men tyvärr så uteblir diskussionen eller förklaringarna i vissa fall. Om jag backar bandet och tittar på hur vi hanterade Santiagos tjänst så hade jag önskat att vi i styrelsen, tidigare under året, hade gått ut med information om att en omorganisation i samband med ett utvecklingsarbete skulle påbörjas, vi hade då haft en motivering till beslutet och på så sätt lugnat rörelsen något. Nu slängde vi beslutet i knät på alla utan att berätta hur sagan kommer sluta. Jag är inte nöjd, men det är ingen hemlighet, det enda jag kan hoppas på är att vi åtminstone har lärt oss hur viktigt det är med ett grundligt förarbete innan vi fattar beslut. Jag tycker även att det är viktigt att vi i styrelsen vågar möta rörelsen, vi ska inte inta ett skyddat rum, vi är ju valda av föreningarna för att representera dem, då måste vi ju arbeta för och med dem.

Tack för att du ställde upp och delade dina tankar Evelina Andersson. 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: