Öppet brev från Laziz Sharifov

”Hej,

Jag heter Laziz Sharifov. Jag är från Kazakstan. Jag kom till Sverige när jag var 13 år. Det var augusti 2008. Idag är jag 18 år gammal. Jag är utvisningshotad och sitter i förvar i väntan på utvisning nu sedan 5 veckor. Jag vill berätta lite hur det har varit för mig och vad jag har upplevt under de 5 veckorna. Jag vill börja med att berätta hur jag hamnade i förvar.

Måndag den 14 oktober fick vi (jag och min familj) brev, en kallelse till polisen till den 15:e oktober. Min mamma var jättesjuk och kunde inte komma, hon låg i sängen och hade haft jätteont i hjärtat i flera dagar. Min storebror skulle till sjukhuset och min lillebror hade viktiga lektioner i skolan. Så det var bara jag som kunde gå till polisen den dagen. Vi satt där och pratade. Polishandläggaren frågade mig om jag skulle själv åka till Kazakstan om de skulle ge mig biljetterna nu. Då svarade jag – Jag tror inte det… Hon gick ut från rummet och sa att jag skulle vänta. När hon kom tillbaka sa hon att hon vill att jag följer med henne till ett annat rum. Och i det rummet sa hon att hon så här: – ”Eftersom du inte vill samarbeta med oss kommer du nu tas förvar, vi kommer ta dig till Märsta nu.” Jag blev chockad, jag försökte förklara att jag visst ville samarbeta men jag ville ju inte åka någonstans ensam, men hon sa att de redan har tagit sitt beslut och att de inte kommer ändra sig. Jag sa att jag vill prata med hennes chef men hon svarade att han inte vill prata med mig. Hon ringde till Märsta där det finns ett förvar men de sa att de inte hade plats för mig och då kontaktade hon förvaret i Flen. Medans hon höll på ringa och fylla i olika papper så ringde jag mamma och förklarade allting, Min mamma började gråta och sa att hon ska komma till polisstationen även om hon mådde så illa. När hon kom var polisen redan på väg att sätta mig i bilen så bad hon att få prata med deras chef men de lät henne aldrig göra det. Sen tog de mig till bilen och körde mig till Flen. På vägen till Flen mådde jag så illa, jag var så ledsen över det som hände. Jag kom till Flen den 15:e oktobers kväll. I 3 dagar mådde jag sjukt illa. Inte fysiskt men psykiskt. Efter det började jag få många samtal, många från skolan och min boxningsklubb började ringa och fråga hur jag mådde och att de ska försöka hjälpa mig. Jag fick ett hopp igen, att allting kan ändras. Jag började tänka bara positivt. Efter några veckor i Flen hade jag domstol i Stockholm. Det var min första gång jag satt hos domstol och jag var så nervös att jag inte kunde säga ett ord.

Då fick jag veta att polisen hade köpt biljetter till resan tillbaks till Kazakstan till nästa dag. Mitt liv är slut tänkte jag bara. Jag kunde inte somna under natten. Nästa dag åkte jag ingenstans. Jag satt i Flen hela dagen och väntade. När jag gick och frågade personalen så sa de att de inte har hört någonting om min resa och att jag inte skulle åka någonstans den dagen. Jag fattade inget. Jag tänkte bara att polisen hade lurat domaren också. De sa att de hade köpt flygbiljetterna redan till imorgon men tydligen hade de inte gjort det. Efter några dagar fick jag veta att jag kommer flyttas till förvaret i Märsta. Resan till Märsta var lång, jag tål inte långa resor. Mådde så illa i bilen. När jag kom till Märsta så han jag fixa lakan till sängen och fick ett snabbt besök av min tränare och min bästa kompis. När de gick så satt jag mig vid en dator. Efter en stund ropade personalen att jag skulle packa mina grejer så fort som möjligt och bakom henne stod 2 stora män i svarta kläder. Jag fick panik direkt jag hann inte göra någonting. När jag frågade vad som händer sa de att jag ska bara flyttas till ett annat förvar. När jag undrade varför jag skulle göra det så svarade de att de inte vet någonting och att jag ska skynda mig. Jag hann inte ringa någon för att meddela att jag ska flyttas.

Vi åkte bil och var på väg till Arlanda. I bilen sa de att jag skulle nu flyga till Göteborg. Jag blev rädd direkt när de sa ordet flyga. När vi kom in flygplanet så satt vi längst borta, i sista sätet. Jag var så otrolig rädd och nervös och när andra folk kom in till flyget så började jag skrika. Jag berättade allting om mig och bad folk vägra att ta på bältena. Jag sa många saker som jag inte kommer ihåg. Polisen höll i mina händer jättehårt och försökte trycka mig in med sin kropp, jag hade svårt att andas men slutade inte skrika. Så kom flygvärdinna och sa något till de 2 männen. De satt handfängslen på mina armar, tog mig i nacken böjde mig ner och tog ut från flyget och slängde in tillbaks till bilen och sa att de var förbannade osv. De sa att det jag gjorde kommer inte hjälpa mig på något sätt, allting kommer bara vara värre och att de ska försöka beställa nya flygbiljetterna så fort som möjligt. De körde mig tillbaks till Märsta. När vi kom till Märsta så frågade de personalerna om det fanns någon äcklig eller dålig rum som man kunde kasta mig in så att jag skulle ångra mig för det jag gjorde. Förtjänar jag sådant? Varför jag som har gjort bara bra saker måste uppleva sådant?

Jag mådde jätte jättedåligt i några dagar, tankarna om det som hände gick inte bort från min hjärna. Jag kunde knappt sova under natten eftersom jag var rädd att de skulle komma när som helst och ta mig igen. Allt jag tänkte på var att göra självmord för att bevisa att jag inte vill resa tillbaks till mitt hemland. Jag hade så ont i bröstet minns jag, att jag inte kunde andas ordentligt. När mina lärare kom till besök berättade jag för de hur jag mådde och de såg själva hur jag mådde. De sa att någon läkare måste komma och kolla på hur jag mår för att det kan vara något seriöst. Vi krävde personalen att de ska hämta någon läkare. De sa att läkaren inte jobbade den dagen och att jag inte skulle få någon läkare eftersom de inte ser anledning att jag ska ha någon läkare. Då grät jag och fortsatt kräva en läkare och till slut sa de att läkaren kommer snart.

Efter 3-4 timmar kom läkaren och kollade på mig och sa att de ska köra mig till sjukhuset. Vid 11 tiden åkte vi till psykiatrin först och sen till sjukhuset. I sjukhuset sa de att jag mår bra fysiskt. Och då körde vi tillbaka till Märsta, den dagen hade jag inte sovit på ett dygn. Vi var tillbaks kl.4.30. Jag satt i förvaret i Märsta i en vecka och några dagar. Och för några dagar sen sa de att de jag inte hade någon resa på gång och därför ska jag flyttas till förvaret i Flen. Jag blev glad och trodde att det är verskställighetshinder som började göra så att de skickar mig tillbaka till Flen. Men idag den 12 november 2013 fick jag ett beslut från Migrationsverket att de ger negativt svar på min verkställighets hinder. Jag mår fortfarande illa på grund av beslutet. Jag vet inte vad jag ska göra. Allt jag gör och allt jag skickar till Migrationsverket får jag ett negativt svar.

Jag har fått bara negativa svar från Migrationsverket i 5 år nu. De gav aldrig ett positivt svar på någon av våra verkställighetshinder. Jag vet inte vad jag ska göra för att bevisa de att jag inte vill åka, enda som finns i mina tankar just nu är att göra självmord. Jag som aldrig gjort någonting dåligt för landet fick sitta på rättegången första gång i mitt liv, jag som har försökt göra bara bra saker fick handfängslar på händer. Jag som ville göra Sverige stolt sitter nu i förvar. Sitter inlåst som ett djur som man ska döda och äta djurens kött. Jag sover på en säng som inte är ens min, delar rum med folk som jag inte känner, äter mat som är inte ens gott men måste äta för att kunna överleva och inte dö av hungern. Sover inte under nätter på grund av oron. Jag vet inte vad som kommer händer imorgon.

När jag tänker på att jag kommer sättas på flygplan igen börjar jag darra i kroppen av räddslan att jag inte kommer klara mig. Jag vill inte bli utvisad. Jag vill leva i frihet och vill att min familj ska leva i frihet. Vill att Migrationsverket ska förstå att vi är bra personer. Att vi verkligen vill stanna i Sverige. Jorden är skapad för alla och att man inte får sparka ut folk.. Jag vill inte att Migrationsverket ska bestämma över mitt liv om de inte vet vad jag vill. Det finns folk som säljer narkotika osv men de får stanna. Men de som vill förbättra landet får inte. Hellre att de dödar mig än att utvisa mig tillbaks. Jag är redo för att dö för att bevisa att vi vill stanna i Sverige. Om det är så att Migrationsverket kommer låta min familj stanna här, så är jag redo för att dö så att de ska leva i frihet, Jag kommer ändå vara levande död om jag och min familj blir utvisad från landet. Jag vet inte vad jag ska göra och vem jag ska be om hjälp.

Laziz Sharifov”

Annons

20 Responses to Öppet brev från Laziz Sharifov

 1. […] ( Ni kan läsa hans egna ord här  -> https://amatorboxning.se/2013/11/13/oppet-brev-fran-laziz-sharifov/ ). […]

 2. Heley skriver:

  Hej Laziz!

  Jag tänker på dig och kan känna precis vad du går genom just nu. Det du ska göra är att omedelbart skriva till Europadomstolen. Det tar tid innan de hinner ta upp ditt ärende. Men så länge ditt är under utredning hos EU-domstol så ska Migrationsverket inte kunna utvisa dig.
  Hoppas du har jurist eller någon som hjälper dig.
  Man blir bara så upprörd och besviken på allt som sker i detta landet.

 3. Muawiya skriver:

  Hungerstrejka och ring media. Enda som funkar.

 4. Alle skriver:

  Man blir verkligen upprörd av att t.ex. snuten gör sånt grovt ingripande på en som är så ung och är inte ens en kriminell. Känns som att mänskliga rättigheter finns bara på pappret… :/ Man skäms för att vara svensk ibland, det håller jag med om de flesta här..

  Laziz, du är the man och får inte ge upp hoppet. Glöm tänka på självmord, tänk på hur familjen skulle reagera till detta! Hoppas verkligen att det löser sig. Va stark!

 5. Johan skriver:

  Laziz! Handlar inte om jurister och advokater. Handlar om vilken kommun du varit i. Jag tänker jobba politiskt för detta, godtyckligheten. Behöver du en säng är du välkommen!

 6. Mikael N skriver:

  Av det jag läst i ditt brev Laziz delar jag din känsla och kan bara hålla med om att Sverige som för övrigt är ett bra land har vissa tydliga ”systemfel”! Jag hoppas det går bra för dig och din familj!

 7. Ingrid skriver:

  Hej!
  Jag skulle gärna vilja ha mer information om i vilken instans Laziz (och hans familjs) ärende ligger hos. Har han kvar sitt offentliga biträde och vad görs nu? Har man fått avslag av Migrationsöverdomstolen? I så fall kan det finnas möjlighet till att driva ärendet vidare antingen till Europadomstolen eller till CAT (FN:s tortyrkommitté).

 8. Inga-lill skriver:

  Du ska veta att alla svenskar inte tänker som Migrationsverket. När jag hör din berättelse får du mig att tänka på Hitlers nazityskland. Jag är ledsen för din och din familjs skull. I sådana här stunder skäms jag över att vara svensk.

 9. Maria Clemente Bravo skriver:

  Blir ledsen när jag läser detta, hålla folk i förvar, inlåsta…hur länge som helst, var finns mänskligheten i det hela? Sverige som är så bra på att predika om Mänskliga Rättigheter, borde skämmas!!!
  Laziz jag tänker på dig.

 10. Arden skriver:

  Uzhas!!!!Dikij narod,ne blagodarnie,bez chustvinie,kak takix zemlya nosit???Na glazax slezi nakapilis kogda ya chitala Laziza pismo…Kak tvoya mama?kak ee serdce?Cherez takoe projti….slov net.

 11. Alexander skriver:

  Skickar all min styrka till dig, Laziz! Ge inte upp! Du ska ju bli boxningsproffs och allt och då vill jag att du är hos oss, med din familj! Ska följa det här ärendet och se om jag kan göra något. STOR kram och all min kärlek!

 12. karla skriver:

  det gör ont i mig att läsa detta! har delat det vidare på fb!!! vad händer här i Sverige =/….=,(…jag lider med honom och hans familj ….

 13. Johan skriver:

  ‘man får visa honom en omtanke och försöka stötta honom så mycket som möjligt.

 14. Pa_Nic skriver:

  Laziz du vet väl att du har rätt till en jurist, företrädare – enl svensk lag har alla rätt till detta! Kontakta också någon typ av mediaförlag och be dem att berätta om din berättelse/livshändelse.

 15. Mohamed trawally skriver:

  E det någon.som vet vart laziz är i.förvar idag ? Vill värkligen träffa honom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: